Nasveti za prvo potovanje z avtodomom

Potovanje z avtodomom je lahko ena najlepših izkušenj v vašem življenju. A da ne boste na poti prišli v težave, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako se na potovanje čim bolje pripraviti.

1.) Preden se odpeljete na potovanje z avtodomom

Popolnoma preverite avtodom, še posebej, če se želite odpraviti na pot po zimskem premoru.

– Ali je v pnevmatikah dovolj visok tlak zraka?

– Preverite, ali je potrebno očistiti rezervoar za vodo?

– Kako polna je plinska jeklenka? Ali jo je treba dopolniti ali zamenjati?

– Nasvet: Če pred zagonom napolnite vgrajeno baterijo iz električnega omrežja, povečate njeno delovanje.

2.) Med vožnjo

Med vožnjo se v avtodomu ni dovoljeno premikati. To velja za vse sopotnike, ne glede na to, ali gre za ljudi ali živali. Pri upoštevanju števila oseb bodite pozorni na število sedežev in za svoje otroke ali vnuke v avtodomu uporabite otroški sedež. Prav tako med vožnjo ni dovoljeno ležati na postelji v avtodomu. Potovanje z avtodomom bo veliko bolj varno, če boste upoštevali te nasvete.

3.) Rezervoar za svežo vodo

Pred potovanjem napolnite rezervoar le do polovice ali tretjine. Vsak liter vode pomeni dodatno obremenitev. Rezervoar za vodo lahko nato napolnite v kampih itd.

4.) Naložite avtodom

Preden se odpravite na potovanje z avtodomom, preverite dejansko dovoljeno maso vozila in dovoljeno skupno maso. Metanje prtljage v avtodom ni priporočljivo. Nasvet: težko prtljago zložite na dno in če je le možno med sprednjo in zadnjo osjo, lažjo prtljago pa postavite na vrh – tako se vozilo stabilizira zaradi nizkega težišča. Logično razmislite o tem, katere stvari so kje shranjene za lažji dostop do prtljage, ki jo boste potrebovali pogosteje. Z avtodomom Carthago imate zaradi sistema EASY ENTRY notranji dostop do prtljage, tudi, če ste jo naložili od zunaj.

5.) Nezavarovan tovor

Prtljago ustrezno zavarujte. Pred odhodom preverite, ali je vse pravilno zloženo ter ali so vse omare in predali ustrezno zaklenjeni. Mimogrede: elegantne serije Carthagov e-line / s-plus in liner-for-two omogočajo centralno zaklepanje v kuhinji.

6.) Slog vožnje

Pred prvo vožnjo naredite majhen testni krog, da ponovno začutite vozilo. Nastavite zunanja ogledala, preden se odpravite na pot. Manevriranje v tesnih prostorih in obnašanje v ovinkih – vsega tega se je treba naučiti v varnem okolju pred samim potovanjem, kajti v primerjavi z avtomobilom sta zavorno obnašanje in vidljivost avtodoma precej drugačna.

7.) Vožnja in postanki

Na svojem počitniškem potovanju poskrbite za dovolj odmorov, saj so dolga potovanja naporna in zahtevajo koncentracijo. Na poti lahko tudi zamenjate vozniške sedeže in/ali prenočite v kampu. Potovanje z avtodomom se lahko hitro sprevrže v pravo nočno moro, če boste vztrajali in vozili v primeru visoke stopnje utrujenosti.

Nasvet: Za preklop avtodoma iz načina vožnje v način bivanja in spanja si zagotovite dovolj časa.

8.) Sanitarije

Odpadne vode odstranite že v zgodnji fazi. “Odlaganje odpadnih voda” zagotovo ni eno od najljubših opravil na počitnicah, vendar ga je treba opraviti. Razlikujemo med sivo vodo – iz prhe, umivalnika in umivalnika – in črno vodo, odpadno vodo iz stranišča.

9.) Odhod

Za odhod si vzemite čas in avtodom pred odhodom še enkrat preverite:

Ali so omare, hladilnik in strešna okna zaprti? Ali je električni kabel odklopljen od avtodoma? Ali so zaprta vsa okna in lopute odlagalnih prostorov? Ali je na kraju samem na voljo postaja za oskrbo in odstranjevanje odpadkov? Kajti z nekaj sveže vode na krovu ter praznim rezervoarjem za odpadne vode in odplake se lahko novih dogodivščin lotite veliko bolj sproščeno.

Prav gotovo so za izkušene popotnike to precej osnovna navodila, a včasih lahko tudi najbolj ‘zverzirani’ pustolovci na kakšno stvar pozabimo. In sedaj je tu seznam, ki ga preprosto obkljukamo in se brez skrbi podamo na novo dogodivščino.

Katere so glavne prednosti, ki jih ima potovanje z avtodomom?

Če nameravate potovati z avtodomom, ste lahko prepričani, da boste vsak dan doživeli nekaj novega. Vsak dan boste lahko prenočili na drugem kraju, ki je pisan na vašo kožo. Potovanje z avtodomom omogoča mobilnost, tako da lahko v kratkem času obiščete veliko krajev, si ogledate številne znamenitosti in pretaknete še tako skrite kotičke. Oddih take vrste je tudi odlična priložnost, da se še tesneje povežete s svojimi sopotniki, pa naj bodo to člani vaše družine ali prijatelji, hkrati pa boste lahko ves čas, ki si ga želite, preživeli v pristnem stiku z naravo.

Kam je najbolje iti na potovanje z avtodomom?

Z avtodomom lahko potujete skorajda kamorkoli. To je tudi ena največjih prednosti potovanja takšne vrste. Morska obala, prostrano podeželje, obrobje večjih mest … Vse to vam je dosegljivo z avtodomom, pri čemer je za marsikoga še posebej privlačna misel, da lahko z avtodomom obišče številne tuje države. Je pa res, da avtodom ni le malce večji avtomobil, temveč kar konkretno vozilo z nekoliko večjimi dimenzijami, tako da potovanje z avtodomom morda res ni primerno za obiske središč kakšnih večjih mest (priporočamo, da ga parkirate na obrobju in se potem poslužujete javnega potniškega prometa), težko dostopnih predelov (ozke gozdne poti raje obiščite s kolesi ali peš) in drugih lokacij, kjer ni prostora za vozilo, kot je avtodom.

Prvič odhajam na potovanje z avtodomom – kaj moram še vedeti?

Poleg vseh nasvetov, ki smo jih opisali v prispevku, morate vsaj približno vedeti, ali vam potovanje takšne vrste sploh odgovarja. Zato za prvo pot morda svetujemo nekoliko krajšo turo, na kateri lahko spoznate številne prednosti potovanja z avtodomom, hkrati pa dobite tudi občutek, kakšna je vožnja, kako se obnese oprema, kako je z notranjostjo in pripomočki … Skratka, šele, ko se boste prvič odpravili na potovanje z avtodomom, boste lahko dobili vtis, ali vam takšna izkušnja odgovarja. In še en dober nasvet – ne pričakujte preveč. Pustite se presenetiti in dovolite, da vam potovanje samo po sebi pričara nepozabne trenutke. Če se na potovanje z avtodomom odpravljate prvič, svetujemo tudi, da v svoj načrt raje vstavite manj ogledov in načrtovanih dejavnosti kot več. Tako boste imeli dovolj časa, da spoznate utrip potovanja, da naredite postanke, ki jih vnaprej niste načrtovali, da si vzamete čas za opazovanje čudovitega sončnega zahoda ali pa kratek predah za sprehod po dišečem travniku. Pravi čar, ki ga nudi potovanje z avtodomom, je ravno v tem, da se prepustite toku in uživate v slehernem trenutku zasluženega oddiha.

Kje se lahko ustavim, če grem na potovanje z avtodomom?

Če med potovanjem potrebujete kakšno od storitev, kot so polnjenje avtodoma s svežo vodo, priklop na električno omrežje, praznjenje vode in podobno, boste morali to opraviti na kakšnem od postajališč za avtodome ali pa v kampu, kjer je na voljo vsa ustrezna infrastruktura. Zato je vsekakor dobro, da svojo pot vsaj toliko načrtujete vnaprej, da boste vedeli, kje lahko vse potrebno dobite. Točke, ki so opredeljene kot postajališča za avtodome, boste (tudi v tujini) našli ob bencinskih servisih, v bližini mest ali krajev, ki so turistom že tako ali tako zanimivi. Potovanje z avtodomom je lahko čudovita izkušnja, a če vam med potjo zmanjka vode oziroma potrebujete kakšno drugo storitev, je dobro, da vnaprej veste, kje lahko vse to dobite. Postajališča so torej urejeni prostori, ki so namenjeni počitku oziroma postanku, seveda lahko marsikje tudi prenočite. Če greste v kakšen obmorski kamp, ste lahko tam tudi več dni, če vam to odgovarja.

Ali za potovanje z avtodomom potrebujem kakšno zavarovanje?

Najprej mora biti ustrezno zavarovan že sam avtodom, pa če ga najamete ali pa je morda v vaši lasti. V primeru najema se dobro seznanite z zavarovanjem, torej, kaj vse obsega. Dobro je, da vam je na voljo tudi asistenca, ki vam priskoči na pomoč v primeru morebitnih težav, pa naj bo to recimo zgolj počena guma. Poleg zavarovanja vozila pa seveda ne pozabite na zavarovanje sebe in svojih bližnjih. Če greste na potovanje z avtodomom v tujino, je pametno skleniti zdravstveno zavarovanje, za katerega sicer ne odštejete veliko, a vam lahko v tujih krajih močno pomaga. Seveda pa ne pozabite, da morate vedno voziti spočiti, zbrani in naspani, saj ne želite tvegati nesreče ali kakšnega drugega nepredvidenega dogodka, ki bi vam potovanje pokvaril.

Scroll to Top