Najboljša evropska smučišča za potovanje z avtodomom!

1. Smučišče Sölden – Camping Sölden

Kamp se nahaja neposredno na južnem obrobju tirolske občine Sölden, v dolini Ötztal na 1368 metrih nadmorske višine. Smučišče Sölden obsega kar 148 km prog, ki so primerne tako za tiste manj izkušene kot tiste malce bolj.

Za začetnike še posebej priporočamo območje prelaza Giggijoch (3.058 mnv), kjer lahko varno vadite svoje spretnosti na več sto metrov širokih modrih progah. Po drugi strani pa je Gaislachkogel (2.090 m), ki leži na več kot 3.000 m nadmorske višine, raj za izkušene smučarje. Ljubitelji hitrega smučanja bodo najboljše razmere zase našli na položnih, zelo širokih pobočjih ledenikov Tiefenbach in Rettenbach (2684 m).Sölden je vsekakor letovišče za zahtevne in zabave željne smučarje in deskarje. Ena izmed bolj znanih atrakcij na smučišču je vsekakor prizorišče snemanja filma o Jamesu Bondu – 007 in muzej, ki se nahaja na vrhu smučišča in je dostopen direktno iz glavne gondole.

Kamp se nahaja le 200 metrov od gorske železnice Gaislachkogl. Središče mesta Sölden je oddaljeno 1 km, zato je kamp tudi odlično izhodišče za sprehod v mesto. V kampu je moderen fitnes, wellness center s savno, parno kopeljo, solarijem itd. Sanitarije so vključene v ceno. V pralnici so na voljo pralni stroj, sušilni stroj in likalna postaja. Možen je najem omarice. Zgrajena je bila tudi plezalna stena s površino 85 m2. Na voljo sta tudI izredno moderna shramba za smučarsko opremo in Lounge, kjer se lahko v večernih urah sprostimo po napornem dnevu smučanja.

Poleg smučišč je v okolici kampa možno najti tudi proge za sankanje. Le teh je v Söldnu več kot 50 km, kar omogoča zabavo tudi za tiste, ki jim bele strmine niso najbolj po godu. V bližini mesta se nahaja tudi AQUADOME THERME LÄNGENFELD, kjer se lahko sprostite v več kot 12 zunanjih in notranjih bazenih!

Ceno kampiranja si lahko ogledate tukaj:

https://www.camping-soelden.com/preise/

Cena smučarske karte:

·         dnevna odrasla vozovnica – 69,00 eur

·         dnevna otroška vozovnica – 38,50 eur

Več o cenah smučarskih kart:
https://www.soelden.com/winter/ski-area/soelden-skipass-price-list/ski-ticket-rates-winter.htm

 

2. Zell am see ski pass – Sportcamp Woferlgut camp

V bližini kampa so 3 smučišča: Schmitten, Kitzsteinhorn, Maiskogel. Ta tri letovišča ponujajo skupno 279 km prog, 5 gondol, 10 sedežnic in 9 vlečnic. Kombinirana smučarska karta za ta 3 središča stane cca. 225 EUR.

Sportcamp Woferlgut je od centra mesta in samega jezera, oddaljen 6 kilometrov in približno isto do okoliških smučišč. Kamp se nahaja v mestu Bruck, ki je začetek (ali konec – odvisno s katere strani gledate) znamenite Großglocknerstraße.

Parcele imajo priključke za vodo in elektriko in plin, kar je še posebej uporabno pozimi. Prav tako pa je možno, odvesti sivo vodo v kanalizacijo. V kampu lahko najdemo tudi odličen svet savn, ki ga lahko kamperisti uporabljajo brezplačno, prav tako je v kampu bazen, ki pa je plačljiv. Ne gre samo za bazen, ampak za celoten kompleks. Tam boste našli rekreacijski bazen, olimpijski bazen, zunanji bazen (ki je odprt tudi pozimi), velik jacuzzi, velikanski tobogan ter otroški bazen s plitvo vodo in malim toboganom. Na voljo sta tudi wellness in fitnes studio z možnostjo najema zasebnega trenerja. To je pravo zdravilišče v gorah! Vsem gostom je na voljo soba za smučarsko opremo s sušilnico, kjer lahko preprosto pustite sušiti svoje čevlje in mokra oblačila.

Mestni smučarski avtobus vsako jutro odpelje iz kampa in vas pripelje naravnost do gondole. Vozi zjutraj in popoldne, če  zamudite jutranji prevoz ali se želite s smučišča vrniti prej, lahko uporabite dodatni plačljivi avtobus, ki ga v lastni režiji uredi kamp. Dovolj je, da se predhodno najavite na recepciji.

Ceno kampiranja lahko najdete tukaj:
www.sportcamp.at

Cene smučarskih kart za Skipass Zell am see (Saalbach, Schmitten,Kaprun):

·         dnevna odrasla vozovnica – 69 eur

·         dnevna otroška vozovnica – 33 eur

Več o cenah smučarskih kart:
https://www.alpincard.at/en/

 

3. Dolina Pitztal – Gorski kamp Pitztal

Dolina Pitztal je 50 km zahodno od Innsbrucka in njena glavna atrakcija je ledeniško smučišče. Iz Mittelberga vozi hitri vlak Pitzexpress, ki omogoča smučarjem, da se v samo nekaj minutah povzpnejo na nadmorsko višino 2800 m.

Letovišče ima najvišjo vzpenjačo v Avstriji, s katero dostopamo do ene najlepših alpskih panoram z nadmorsko višino 3.440 m. Na območju Pitztala so tri smučišča: Pitztaler Gletscher (3.440 m), Hochzeiger (2560 m) in Rifflsee Hütte (2293 mnm). Teren je idealen tudi za deskanje na snegu. Na ledeniku je snežni park z atrakcijami, kot so halfpipe, quaterpipe in skoki v višino.

Avtobusno postajališče, ki vas odpelje do bližnjih smučišč je v neposredni bližini kampa. Kamp je odprt vso leto in ponuja 38 udobnih položajev s priključki za elektriko, plin, hladno vodo in kanalizacijo. Zagotovljene so tudi sušilnice za smučarsko opremo! V kampu se lahko vsako jutri naroči svež kruh, ki vam ga dostavijo do avtodoma. Na voljo je tudi  brezplačen Wi-fi, prav tako pa lahko uporabite tudi pralni in sušilni stroji. V kampu je tudi restavracija, kjer si lahko naročite zajtrk ali kakšen drug obrok. Ena izmed zanimivosti kampa je možnost, da preizkusite svoje veščine ribolova na ledu – postrvi je možno loviti tudi pozimi. Preizkusite pa se lahko tudi v lokostrelstvu na smučeh.

Nekateri hoteli v okolici imajo z doplačilom notranji bazen in wellness. V bližini je tudi 6 km dolgo naravno sankališče, ki ima nočno razsvetljavo!

Cene kampiranja so dostopne na:

https://mountain-camp.at/startseite-mountain-camp/camping/

Cene smučarskih kart:

·         dnevna odrasla vozovnica – 53 eur

·         dnevna otroška vozovnica – 35 eur

https://www.pitztal.com/en/winter-in-pitztal#Featured

 

4. Alpe di Suisi – Kamp Seiser Alm

Seiser Alm ali Alpe di Siusi je smučarsko središče na Južnem Tirolskem, nahaja se v osrčju Dolomitov. V bližini najdemo Val Gardeno in vrhove Sasso Lungo, Punta d’Oro in Sasso Piato. Alpe Siusi so pravzaprav ogromna planota, ki naj bi na leto imela kar do 250 sončnih dni!

Regija je še posebej priporočljiva za začetnike, sproščene smučarje in družine z otroci, pa tudi za ljudi, ki sanjajo o sončenju sredi zime. Kljub obilici sonca so razmere za smučanje ugodne. Alpe di Siusi ponuja smučarjem 60 km prog – od lahkih do tistih srednje težkih.Iz kampa se do smučišča udobno pripeljete z avtobusom v samo pičlih 3 minutah. Postajališče je tik pred smučiščem, kjer se vsake pol ure ustavi avtobusni prevoz! Poleg tega pa je v Alpe di Siussi 4,7 km sankaških prog in naravno drsališče, ki je ustvarjeno na zamrznjenem jezeru Vols, le 20 minut od kampa.

V kampu lahko najdemo parkirne prostore različnih tipov, od tistih manjših (80-90 km2) do tistih večjih (170 km2). Vsi prostori v kampu omogočajo vse potrebne pripomočke in opremo za bivanje z vašim avtodomom. Poleg tega ima kamp možnost najema privatnega stranišča in sobo za urejanje, na voljo pa vam je tudi tuš za vaše štirinožne prijatelje. V kampu se nahaja restavracija in mini market. Na voljo so tudi savne, kjer se lahko sprostite po napornem dnevu smučanja. Vsak gost prejme tudi posebno kartico Sudtirol-Alto Adige Guest Pass, ki vam omogoča brezplačno uporabo vseh vlakov, avtobusov in žičnic v celotni regiji Seiser Alma ter brezplačne povezave do Trente, Mallesa in San Candida.

Cene za nočitev v kampu si lahko ogledate tukaj :
https://www.camping-seiseralm.com/en/comfortpitchesrentalbath/prices/

Cene smučarskih kart(Seiser Alm in Val Gardena):

·         dnevna odrasla vozovnica – 69 eur

·         dnevna otroška vozovnica – 37 eur

https://www.seiseralm.it/en/active/winter-holidays/skiing/ski-pass.html

 

5. TRE CIME –  Kamp Toblacher See

Kamp Troblacher See, je obkrožen z vrhunskimi smučišči kot so Kronplatz, Sesto Dolomiti in Cortina d’Ampezzo. Smučišč okoli kampa res ne primanjkuje, prav zato je to odlična točka za smučarsko raziskovanje dolomitov! Poleg smučarskih središč pa so v neposredni bližini tudi izjemno dobro pripravljene tekaške proge z več kot 30 km terena.

Najde pa se tudi nekaj za vse tiste, ki manj radi smučate, tako je v neposredni bližini kampa na voljo drsališče Toblach in pa Toblach wildpark, kjer lahko najdemo vse od jelenov, risov, divjih prašičev, in ostalih živali. Poleg vseh teh atrakcij pa ponujajo tudi različne pohode in vožnjo s kočijo.

Kamp se nahaja v zaščiteni coni UNESCO world heritage, v njem pa lahko najdete kar 125 prostorov za avtodome! Poleg tega lahko v kampu najdemo tudi servis za vaše vozilo, možnost izpraznitve kemičnega stranišča, odlično opremljeno stavbo z stranišči in tušem. Pohvalijo se lahko tudi z restavracijo, ki nudi ogromni meni različnih jedi, možno pa je dobiti tudi sveže pripravljen kruh!

Več o kampu in cenah :

https://www.toblachersee.com/en/prices-camping/

Cene smučanja:

·         dnevna odrasla vozovnica – 69 eur

·         dnevna otroška vozovnica – 49 eur

https://www.dreizinnen.com/si/do-ivetje/v-zimskem-asu/smu-anje.html

 

6. MALO BLIŽJE – Smučišče Kope- PZA KOPE

V kolikor ste omejeni s časom in so vam smučišča pri naših severnih in zahodnih sosedih predraga, imamo za vas alternativo tudi v Sloveniji. Na smučišču Kope imajo pripravljen odličen PZA z vsemi potrebnimi storitvami, kot so odtek odpadne vode, priključek na elektriko in tudi praznjenje kemičnega stranišča. Cene smučarskih vozovnic so na Kopah veliko cenejše kot pri naših severnih sosedih, prav tako pa je PZA od smučišča oddaljen samo 50m. V večernih urah imate na voljo tudi obisk savn v bližnjem Lukovem domu in pa zabave v znanem Holcer pubu. Na smučišču boste našli tudi številne koče in restavracije, kjer lahko jeste in pijete po res dobrih cenah!

Več o PZA KOPE na:

https://www.kope.si

Cene smučarskih vozovnic:

·         dnevna odrasla vozovnica – 34 eur

·         dnevna otroška vozovnica – 22 eur

Tukaj pa lahko najdete tudi popuste in številne akcije za smučarske karte na Kopah:

https://1nadan.si/ponudba/96002/smucarska-vozovnica-z-malico-za-smucarski-center-kope

Scroll to Top