Kako pripraviti avtodom na dolgo vroče poletje

Pomlad je tu in čeprav je do poletja še kar nekaj časa, je pametno, da svoj avtodom že sedaj pripravite za poletno sezono. V teh negotovih časih so namreč dobavni roki dokaj nepredvidljivi, zaloge pa tudi niso neomejene. Če se boste pravi čas pripravili na poletje, boste zagotovo imeli brezskrbne počitnice polne čudovitih pustolovščin.

Izdelke za pripravo na poletno sezono lahko kupite v naši spletni trgovini!

Zunanje čiščenje

Najprej odstranite vso zimsko umazanijo s temeljitim zunanjim pranjem. Uporabite primerna čistila za pranje avtodoma in vosek. Uporabite krtačo z raztegljivim ročajem. Začnite na vrhu in se spustite do pnevmatik; avtodom dobro sperite s cevjo. Seveda pa lahko avtodom pripeljete tudi v našo avtopralnico in si prihranite kar nekaj dela. NEGA VOZILA

Ko je zunanjost čista in suha, je čas, da preverite streho in zamenjate manjkajoče ali razpokano tesnilo okoli zračnikov. Streho je priporočljivo obdelati s sredstvom za zaščito pred UV-žarki. Prav tako preverite tesnila na drsnih strehah in se prepričajte, da pravilno delujejo.

Vsa čistila, razkužila in sanitarne tekočine boste našli TUKAJ!

Vodovodni sistem

Verjetno je eden najpomembnejših sistemov v avtodomu vodovodni sistem. Če ste tekom zime uporabili sredstvo za zmrzovanje, potem je potrebno to sredstvo odstraniti. Spustite vodo skozi sistem – če je potrebno to storite večkrat in tako očistite tanke in cevi. Rezervoar enostavno očistite tako, da uporabite priporočene tekočine in jih zlijete v prazen rezervoar. Odprite vse pipe in jih pustite teči, dokler ne začutite vonja tekočine, ki ste jo dodali. Vodni sistem pustite stati cel dan, nato pa ga izpraznite in napolnite s svežo vodo. Ponovno vključite pipe in pustite vodo teči, dokler vonj po čistilu ne izgine. Splaknite tudi zunanjo cev za prhanje. Če imate vodni filter, je zdaj pravi čas, da ga zamenjate.

Nazadnje vzemite svetilko, vklopite črpalko in okoli vseh vodnih virov preverite, ali voda morda kje ne pušča. Morebitna puščanja popravite pred prvim potovanjem.

Med najbolj učinkovitimi čistili je Thetfordov Duo Tank Cleaner!

Stranišče

Stranišča za avtodome so več kot priročna, ko je družina na poti, zato veste, kako pomembno je, da delujejo!

Najprej se prepričajte, da imate vir vode za stranišče, bodisi iz rezervoarja za sladko vodo bodisi iz priključka v kampu. Preverite tesnilo stranišča in se prepričajte, da se ni izsušilo in strdilo. Če je tako, lahko pride do puščanja in sproščanja vonjav iz rezervoarja za črno vodo. Tesnilo popravite z vodovodno mastjo.

Za podaljšanje življenjske dobe sistema uporabljajte sredstva za obdelavo rezervoarjev za avtodome in dezodorante. Ti pripravki so na voljo v obliki tekočine ali praškov. Uporabljajte toaletni papir, ki je primeren za avtodome.

Priporočamo Aqua soft razgradljiv papir!

Uporabniki avtodomov pogosto dobijo napačne podatke o rezervoarju. To se lahko zgodi zaradi ostankov, ki se prilepijo na senzor. Hitra rešitev je, da v straniščno školjko spustite več pladnjev ledenih kock. Kocke se bodo v nekaj urah stopile in, upajmo, razblinile ostanke.

Pred uporabo poskrbite, da je straniščna školjka do polovice napolnjena z vodo, tako da pritisnete ročko na dnu navzdol in pustite, da se napolni do polovice.

Da bo vaše stranišče v super stanju priporočamo Aqua kem sachets!

Preverite pnevmatike

Pnevmatike so pomemben sestavni del vašega avtodoma. Nekatera podjetja za avtodome svetujejo menjavo pnevmatik vsakih pet let. V vsakem primeru preverite, ali so sveže oprane pnevmatike razpokane.

Ker pnevmatike pozimi izgubijo nekaj zraka jih napolnite do priporočenega tlaka. Podatek za to lahko najdete v priročniku. Za ohranjanje vlage in preprečevanje suhe gnilobe uporabite dober sprej za zaščito pnevmatik. Za varno vožnjo zategnite matice koles, da zagotovite varno vožnjo.

Preverite baterijo avtodoma

Ali ste vedeli, da akumulatorji vsak mesec, ko jih ne uporabljate, izgubijo približno 10 odstotkov svoje energije? Zato se v daljšem časovnem obdobju popolnoma izpraznijo.

Nekateri uporabniki avtodomov se odločijo, da baterijo tekom zime odstranijo. V tem primeru poskrbite za pravilen ponovni priklop. Morda je pametno, da to opravi servisni tehnik, saj je delo lahko nevarno. Preden se odpravite na pot, poskrbite, da je v akumulatorjih dovolj vode in da so popolnoma napolnjeni. Informacije so na voljo v priročniku baterije.

Ne pozabite tudi na impregnacijo ter čiščenje šotorov, platnenih streh, senčnikov … Priporočamo Yachticon čistilo in impregnacijsko sredstvo!

Preverite naprave

Če vaše naprave v avtodomu delujejo na plin, preverite rezervoarje, priključke, ventil in splošno delovanje. Če naprave ne delujejo, jih dajte preveriti strokovnjakom.

Če naprave na propan delujejo varno, je čas, da preverite mikrovalovno pečico, hladilnik, klimatsko napravo ali katero koli drugo električno napravo. Priključite jo na vir napajanja. To lahko storite tako, da parkirate na najbližjem parkirišču za avtodome in jih preizkusite. Hladilnik vključite v samodejni način delovanja in preverite, ali hladi. Če nimate hladilnika, je popolna alternativa prenosna HLADILNA TORBA POLARYS HYBRID 42!

Pregled motorja in generatorja

Zdaj pa se lotimo še motorja. Posvetite mu posebno pozornost. Najprej preverite raven vseh tekočin in se prepričajte, da so polne. Vse tekočine in olja morajo biti sveža. Če je tekočin na katerem koli področju premalo, lahko to pomeni, da je prišlo do puščanja. Preverite sisteme, preden se odpravite na pot.

Nato preverite vse merilnike, da se prepričate, ali kažejo točne vrednosti. Preverite tudi, če pravilno delujejo luči.

Zelo priporočamo tudi uporabo klime, saj se lahko avtodom v vročih poletnih mesecih hitro spremeni v savno. Med najbolj priljubljenimi je Dometic FreshJet 2200!

Detektor dima in gasilni aparat

Na potovanjih boste bolj mirni, če boste zamenjali baterije v detektorjih dima in ogljikovega monoksida. Sedaj je čas, da pregledate tudi komplet prve pomoči. Prepričajte se, da imate gasilni aparat.

Po potrebi dobro spomladansko očistite notranjost avtodoma in namestite svežo posteljnino. Naj bo vaš avtodom pripravljen za vožnjo skozi vse poletne mesece. Potem boste morali le napolniti rezervoar za vodo, napolniti hladilnik in oditi na naslednjo pustolovščino.

Ne pozabite preveriti še vse dodatne opreme: stole, mize, smetišnice, pripomočki za sušenje perila, pralne krtače, koši, dodatna varovala za tende, alarmne naprave, ponjave, zavese, komarnike in zaščito proti soncu. Vse to in še več boste našli v naši spletni trgovini: www.rovando.com

Scroll to Top