Kako uspešno prezimiti svoj avtodom – sledite Carthago seznamu

Vsako vozilo zahteva nekaj vzdrževanja. Poleg rednega pregledovanja, čiščenja in manjših popravil je treba vsake toliko nekaj pozornosti nameniti tudi celovitejšim opravilom, ki poskrbijo za najoptimalnejše delovanje vozila. Tako velja tudi za avtodome. Ne glede na to, ali se odpravljate na zimsko kampiranje ali pa pripravljate svoj avtodom na zimovanje, je pomembno, da se pripravite na zimske mesece. Zato smo za vas pripravili seznam, na kaj vse morate paziti pred zimo.

Osnovna pravila prezimovanja avtodoma

Bi želeli svoj avtodom pravilno zaščititi pred zimskimi pogoji? Berite dalje! Upoštevajte spodnje nasvete in vaš avtodom bo uspešno prestal zimske mesece vse do pomladi, ko se boste z njim lahko ponovno brez skrbi podali na nove dogodivščine:

 • Z vseh strani preglejte avtodom, pri tem pa bodite pozorni na madeže, umazanijo, odpadlo listje in blato (zlasti na ohišju in podvozju). Pod umazanijo in odpadlim listjem lahko pride do rjavenja in korozije.
 • Očistite odtoke pri vratih in na pragovih.
 • Operite, spolirajte in povoskajte celoten avtodom.
 • Preglejte in očistite tesnila na oknih in vratih, pri tem pa lahko uporabite zgolj izdeke za nego gume brez topil (npr. vazelin).
 • Pred parkiranjem napolnite rezervoar za gorivo. Napolnite rezervoar za AdBlue.
 • Očistite in razkužite rezervoarje za pitno in odpadno vodo. Rezervoarje povsem izpraznite.
 • Preverite in po potrebi dolijte antifriz ter tekočino za brisalce.
 • Napolnite zaganjalnik in napajalni akumulator. Baterije prestavite v način mirovanja.
 • Zaprite plinske jeklenke, jih odklopite in nanje namestite zaščitne pokrovčke.
 • Pustite hladilnik rahlo odprt v položaju za prezračevanje.
 • Če je mogoče, dvignite blazine, da omogočite kroženje zraka.
 • Da se izognete nabiranju vlage, priporočamo razporeditev razvlažilcev zraka (navadno zdržijo 2-3 mesece).
 • Zaprite vse odprtine (okna, vrata in cevi itd.), da preprečite vstop živalim v avtodom.
 • Ko je vaše vozilo na ravni podlagi, dajte vozilo v prvo prestavo in spustite ročno zavoro, da preprečite zaklep zavore.
 • Najbolje je, da vozilo parkirate na suhem in dvignete na dvigalko, da razbremenite pnevmatike.
 • Napihnite pnevmatike na približno 0,5 bara nad normalnim delovnim tlakom.

Izdelke za pripravo na zimo lahko kupite v naši spletni trgovini!

Kako pripraviti svoj avtodom na zimsko kampiranje

S svojim Carthago avtodomom se lahko na potovanje odpravite tudi v zimskem času. Zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov, na kaj vse morate paziti pred potovanjem v nižjih zimskih temperaturah.

Pred odhodom pravočasno preverite, kako delujejo ogrevanje, bojler in morebitni ventilator, seveda pa nekaj pozornosti namenite tudi svetlobnim telesom, da bo vaša vožnja varna. Ne pozabite na parkirne luči. Preglejte in očistite tesnila na oknih in vratih, pri tem pa lahko uporabite zgolj izdelke za nego gume brez topil (npr. vazelin). V nadaljevanju preverite veljavnost vseh tehničnih testnih nalepk ter nivoje tekočin v motorju. Uporabite antifriz, ki je primeren za uporabo pri temperaturah, nižjih od -25 stopinj Celzija. Podmažite dvigalke z mastjo, odporno na morsko vodo, zatesnite kolesne loke in dele okvirja z voskom za podvozje ter operite, povoskajte in dobro posušite svoje vozilo. Ker so zimske razmere precej specifične, zamenjajte še gumo brisalcev vetrobranskega stekla, seveda pa preverite tudi, kako delujeta zaganjalnik in akumulator. Če na drogovih opazite belo plast, jih očistite in premažite z mastjo za drogove. Preverite, ali so vijačni kontakti trdno nameščeni. Tudi pri mokrih baterijah, ki ne potrebujejo vzdrževanja, morate vsekakor preveriti nivo tekočine in po potrebi doliti destilirano vodo. Naš seznam se vam morda zdi precej obsežen, a le striktno preverjanje vseh pomembnih delov avtodoma je zagotovilo, da vas vozilo v zimskem neurju slučajno ne bi pustilo na cedilu.

Nepogrešljiva zimska oprema za avtodomarje

Če se na oddih podajate v zimskih mesecih, imejte v mislih, da so razmere takrat precej drugačne kot sredi poletne sezone. S seboj tako en pozabite vzeti svetilke, kablov za polnjenje akumulatorja, snežnih verig, lopate za sneg in metle. Morda vam bodo prav prišle nadomestne sijalke in lesene deske, ki preprečujejo, da bi se dvigalke in pnevmatike pogreznile, ko se led odtali. V mrzlih dneh boste potrebovali tudi strgalo za led, razpršilo za odmrzovanje vratnih ključavnic, delovne rokavice, lestev za čiščenje snega in ledu s strehe ter grobi pesek ali sol, če boste morda potrebovali pomoč pri speljevanju.

Zimske razmere so lahko res krute. In če veste, kakšne težave lahko sneg, led in nizke temperature povzročijo osebnemu avtomobilu, potem vedite, da je uporaba avtodoma pozimi še toliko zahtevnejša. Vozilo je precej težje od osebnega avtomobila in ima veliko več komponent kot običajni jekleni konjiček. Da na zimskem potovanju ne bo presenečenj, se torej poslužujte uporabe našega seznama obveznih opravil in opreme. Prepričani smo, da vam bo v veliko pomoč.

Scroll to Top